Kädenjälki myymälä logo

TOIMINTA JA HISTORIA

pisankamunat

Yleistä

Kädenjälki ei ole yhdistys eikä osuuskunta, vaan eräänlainen käsityöläisten ylläpitämä "sisätori". Jokainen toiminnassa mukana oleva käsityöalan yritys ja harrastaja vastaa omasta yritystoiminnastaan, tekemisistään, tuotannostaan, hinnoittelustaan ja tuotteidensa laadusta. Kulloinkin puodissa myyntivuorossa olevalla on vastuullaan kyseisen päivän kassa sekä kaikkien tuotteiden mahdollisimman hyvä ja tasapuolinen myyminen. Myytyjen tuotteiden välityspalkkiosta saatavalla tulolla ja vuosittain jokaiselta tekijältä kerättävällä vuosimaksulla Kädenjälki kattaa kuukausittaiset menonsa; pakkausmateriaalit, vuokran, tieto- ja maksuliikennekulut, markkinoinnin ja mainonnan.

Myyntiprovisio toimijoilta on 30%. Vuosimaksu on vaihdellut 30-40€ välillä, kirjoja ja kortteja tekeviltä ei peritä vuosimaksua. Maksu tarkistetaan vuosittain sellaiseksi, että säännölliset kulut saadaan katettua. 

Kädenjälki tarjoaa myös ompelukoneiden huolto- ja välityspalvelua sekä pienimuotoisesti ompelu- ja käsityötarvikkeiden välitystä sekä korjaus- ja ompelumuutostyöpalvelua.

Tallenna

reunuspitsi

Historia

Kädenjälki syntyi laukaalaisen Seija Janhusen ideoimana ja myymälä aloitti Laukaan keskustassa kolmen naisen "kokeiluna" tammikuussa 1998. Aluksi kokeiltiin myyntitoimintaa pop up-tyylisesti päivävuokrauksena ja jo syyskuussa 1998 myymälä päätettiin pitää auki joka arkipäivä - tällöin ryhdyttiin käyttämään Kädenjälki-nimeä.

Pikkuhiljaa tuotteiden tekijöitä ja toimijoita alkoi keräytyä yhteismyyntipisteen äärelle. Kuluneiden vuosien aikana on toiminnassa ollut mukana yli 100 eri toimijaa. Toimintaperiaatteet muotoutuivat toimijoiden myötä. Kädenjälki-myymälä mahdollisti käsityöalalla toimivan yrittäjän tai mahdollista yrittäjyyttä miettivän harrastajan tuomaan tuotteitansa esille mahdollisimman pienin kustannuksin. Paikallisuus, ja etenkin laukaalaisuus nostettiin toiminnan laajetessa keskeiseksi periaatteeksi lähinnä myyntitilan pienuuden vuoksi. Myymälän myyntipäivät on hoidettu alusta alkaen talkoohengessä. Näin ollen myyntivuorossa olevilta tekijältä ei ole peritty omista tuotteistaan välityspalkkiota, kuten muilta toimijoilta. Provisiota on sittemmin kehitetty portaittaiseksi myyntipäiväkertymän pohjalta.

Tuotteet

Kädenjäljen tuotevalikoima on laadukas ja monipuolinen. Pieni osa toimii kirjallisuuden ja valokuvauksen alalla (mm. satukirjat, runokirjat, yms.). Tällä hetkellä mukana on n. 65 tekijää, joista noin puolet on alentuneella työkyvyllä tai eläkeikäisiä harrastavia laukaalaisia, joiden - omien sanojen mukaan - henkireikänä Kädenjälki on toiminut. Kädenjälki on myös auttanut käsityöalan harrastajia ja yrittäjiksi ryhtyviä käsityöläisiä neuvoin, vinkein ja käytännön tiedoin, jotka perustuvat kokemukseen.

Tallenna

Muu toiminta

Galleria Sará aloitti toimintansa Kädenjäljen yhteydessä lokakuussa 2015. Galleria toimii näyttelytilana mm. taiteilijoille, muotoilijoille, käsityöläisille ja erilaisille muille luovan alan toimijoille. Tila mahdollistaa myös kurssitoimintaa sekä vahvistaa ja monipuolistaa Kädenjäljen toimintaa ja lisää samalla Laukaan kunnan positiivista ja aktiivista imagoa.